Světový týden kojení

Světový týden kojení připadá tradičně na první srpnový týden, tedy 1.-7.8.2020. Každoročně je stanoveno téma tohoto týdne ve vztahu ke kojení.

Letošní téma nádherně propojuje moje dvě vášně a také profesní zaměření a to práci laktační poradkyně a zooložky a také ochranářky přírody.

Letošní téma zní:

Podporujme kojení pro zdravější planetu!

Možná Vám to přijde jako poněkud netypické spojení. To, že je kojení velmi přínosné pro zdraví našich dětí, o tom snad i přes neutuchající marketing umělého mléka pochybuje snad málokdo. Kojení je přínosné také pro zdraví kojící ženy. Ale planety?

Pojďme se podívat, proč WHO a UNICEF zvolily pro letošek právě tohle téma.

Je to tak. Výroba umělého mléka vyprodukuje obrovské množství skleníkových plynů, navíc bylo spočítáno, že na výrobu 1kg sušeného umělého mléka je potřeba 4000l vody. To je šílené číslo, co myslíte?

Bylo spočítáno, že 720,45 tun umělého mléka, které je každoročně spotřebování v 6 asijských zemích vyprodukuje tolik skleníkových plynů, jako 11 miliard km cesty autem a k tomu navíc 1 milion tun odpadu. U nás v Evropě to nebude o moc lepší a když se podíváme na Českou Republiku, rozhodně máme v kojení co dohánět. Podívejte na tento článek, kde jsou mimo jiné statistiky kojených dětí u nás.

Tento příspěvek rozhodně nemám být mířem proti ženám, které své děti nekojí nebo nekojily. Ale má za cíl poukázat na toto téma a vnést ho do povědomí těch, které by své děti kojit v budoucnu mohly. Je fajn mít na mysli i tento argument a sice to, že se díky kojení chováme zodpovědně ke svojí planetě.

Až budete kojit svoje milované děťátko, vzpomeňte i na to, kolik jste díky tomu ušetřili vody, lahviček, saviček i dalšího odpadu. A také to, že pro své milované i pro sebe děláte to nejlepší. Kojení je doslova zázrak přírody.

Važme si tohoto daru, který jsme do vínku dostaly !

Jak píšu mnohokrát na svých stránkách, jsem přesvědčena (a odborné instituce to potvrzují), že drtivá většina žen může kojit své miminko, pokud ví, kam se obrátit o pomoc. A ta druhá část věty je obzvlášť důležitá.

Kojení je podlě mě umění. Není to samozřejmost, která buď jde anebo nejde. Kojení je potřeba jít naproti, připravit se na něj ideálně ještě před porodem, zajistit si podporu pro sebe na první chvilky po porodu i pro případ, že se nebude dařit. Nenechat problémy vyrůst do takové míry, že už nemáte sílu, chuť a mnohdy ani možnost je řešit. Více inspirace najdete i v článku Opravdu může kojit každá žena?

Stejně tak WHO a UNICEF v rámci letošního světového týdne kojení apelují na vlády, aby zajistily ženám kvalitní síť laktačního poradenství, které je nedílnou a důležitou součástí podpory kojení.

Kojení totiž není samozřejmost, ale je důležité ho nevzdávat a při první nezdaru nepřisávání nebo nepřibírání miminka sahat po umělém mléce. To rozhodně není na místě. Na místě je právě se obrátit na laktační poradkyni, která společně s Vámi rozklíčuje problém a pomůže Vám jej vyřešit.

Je dobrou zprávou, že už i nás mnohé pojišťovny právě na tyto služby přispívají.

Je to jen ve Vašich rukou. My, laktační poradkyně, Vám rády podáme tu naši pomocnou.

Již několik let se intenzívně věnuji kojení a laktačnímu poradenství, mou velkou vášní je poznávat zákonitosti, propojovat odborné znalosti a mateřskou intuici a díky tomu úspěšně pomáhám maminkám, aby mohly kojit své děti a cítily se přitom šťastně, spokojeně a vyrovnaně. Co Vám mohu nabídnout se podívejte zde . Jak jsem se k tomuto nádhernému poslání dostala, si přečtěte zde >> Kromě toho jsem také nadšená cestovatelka a profesí zooložka která vede Projekt Tarsius.

Získejte pravidelný přísun tipů a podpory ke kojení a péči o miminko

Zaregistrujte se a obdržíte je pravidelně přímo na Váš e-mail