Co (ne)jíst při kojení

Jídlo a pití je veliké téma, které ženy během svého života mnohokrát řeší, počínaje pubertou, přes každoroční hubnutí do plavek nebo povánoční diety. Ale i pro ty, které to dosud neřešily, začíná být strava většinou aktuální v době, kdy se připravují na snad největší životní změnu, na to stát se maminkou.

těhotenství bývá strava jedním z velmi důležitých témat. Mnohé ženy řeší, co jíst, co naopak nejíst, aby neublížily miminku, a mnohé ženy jsou naopak rády, když se jim podaří přes četné nevolnosti sníst alespoň něco.

Těhotenství už máme úspěšně za sebou a teď v náručí držíme toho malinkého vysněného tvorečka – naše miminko.

Kladete si i Vy otázku, co při kojení jíst a pít a čemu se naopak vyhnout? Máte někdy pocit, že už jste skoro o suché rýži a vodě a už jste úplně zoufalá a miminko stále není spokojené?

Co je ze všeho nejdůležitější?

Jíst zdravou stravu

Vezmeme to pěkně od začátku. To, co maminka sní, se dostává v nějaké formě skrz trávicí systém do krve. Proto je tak důležité, začít již v těhotenství jíst pokud možno zdravou stravu. Každá máme zhruba představu, jaká to je. Nebudu se teď pouštět do přehledů různých typů diet, ale jde mi spíše o to, vyloučit ze stravy pokud možno umělé a vysoce průmyslově zpracované potraviny plné různých aditiv.

Je to samozřejmě na Vás, co do svého těla a do tělíčka miminka chcete vpravit. Celý tento článek berte prosím jen jako moje doporučení na základě mého názoru a zájmu o zdravý životní styl.

Jaký je vztah mezi stravou maminky a mateřským mlékem?

Tímto pravidlem, tedy konzumovat zdravou stravu, je fajn řídit se i během kojení. Mateřské mléko je totiž vytvářeno mléčnými žlázami z krve. To, co se dostane ze žaludku do krve, se tedy nějakým způsobem dostane i do mléka.

Je to nevýhoda?

Naopak, přijde mi to jako obrovská výhoda. Zatímco umělé mléko je stále stejné, můžete měnit maximálně značku mléka nebo číslo řady, což ale není úplně doporučeníhodné dělat často, mateřské mléko se neustále mění a je to ve prospěch miminka. Mateřské mléko se mění nejen podle momentálních potřeb miminka, jeho věku nebo zdravotního stavu, ale mění se právě také podle stravy maminky.

Děťátko si díky této proměnlivosti zvyká na pestrost stravy. S měnící se stravou maminky se mění i chuť mléka, což opět není na škodu. Potenciální alergeny jsou v mléce v přijatelné formě a kojení tak funguje jako prevence nejrůznějších (nejen) potravinových alergií.

Přestože organismus kojící ženy dokáže ze svého těla vytáhnout „maximum“, stejně jako v těhotenství a miminku předat to nejlepší, je potřeba dbát na vyváženou stravu. Pamatujte, že živíte nejen sebe, ale i miminko – 9 měsíců to bylo v děloze a nyní alespoň 6 měsíců, než začnete s prvními příkrmy skrz mateřské mléko. Neznamená to nutně jíst za dva, ale znamená to jíst kvalitně.

Co by mělo být ve stravě nejen kojící maminky zastoupeno?

Všichni jistě známe potravinovou pyramidu – tedy rozpis, kolik jakých látek by člověk měl konzumovat, aby jeho strava byla vyvážená a tělo dobře fungovalo.

Mně se hodně líbí zjednodušený koncept zdravého talíře, který je mnohem názornější a říká, že každý talíř, který si před sebe postavíme, by měl obsahovat polovinu, která je tvořena polysacharidy a bílkovinami v poměru 1:1. Druhou polovinu potom tvoří zelenina, té je větší část, a trocha ovoce. Aby byl talíř kompletní, nezapomeneme na kvalitní tuky. Náš pomyslný talíře samozřejmě nemusí být dokonalý během každého jídla, ale hlídáme si, co jsme snědli například za celý den.

Specifika kojících maminek

To jsou obecné postřehy ke zdravé výživě. Má to ale u kojících maminek nějaká specifika?

Nezapomenout se najíst

Může to znít úsměvně, ale předně bych chtěla zdůraznit, že důležité je, se vůbec najíst. Z vlastní zkušenosti vím, že život se po porodu děťátka často točí jen a výhradně kolem něho. Že jsme celý den v pyžamu, by tak nevadilo, ale že jsme se za celý den sotva stihly najíst, natož kvalitně, to už je horší. Naše tělo totiž pak nemá z čeho brát a jsme více unavené, než by bylo nutné.

Připravte se tedy alespoň na období šestinedělí ještě před porodem a promyslete si, jak budete řešit nákupy a hlavně vaření. Pokud máte doma partnera, který se v tomto směru o Vás postará, je to ideální. Pokud ne, zkuste si pár hotových jídel zamrazit a k tomu pak už jen přidáte čerstvé potraviny. Domluvte se také s prarodiči nebo kamarádkami. Návštěva, která se přijde podívat na maminku a miminko by určitě zvládla přinést i něco dobrého, zdravého a vydatného k jídlu.

Koneckonců dříve to tak fungovalo, že šestinedělka byla ta, o kterou rodina a okolí pečovalo, aby se mohla zotavit po porodu a dobře pečovat o miminko. V mnoha kulturách na světě toto přetrvává dodnes a připadá mi, že je obrovská škoda, že u nás tato poporodní péče téměř vymizela.

Pamatujte, že tak jako jste „vyráběla“ tělíčko miminka v těhotenství, „vyrábíte“ ho teď dál až do prvních příkrmů výhradně z mateřského mléka. Kojení tak je poměrně energeticky náročné. Nezapomínejte tedy na sebe v tomto směru. Většina žen právě z tohoto důvodu během kojení zhubne přebytečná těhotenská kila a některé se musí skutečně od rána do večera cpát, někdy i v noci, obzvášť pokud je miminko právě i v noci často kojeno. Spíše než byste se pouštěla do nezřízeného obžérství, mějte tedy u sebe vždycky nějakou zdravou vydatnou svačinku.

Jaké látky jsou obzvlášť důležité?

Dbejte zejména na dostatečný přísun bílkovin a zdravých tuků, zejména polynenasycené mastné kyseliny jako omega-3 a omega-6 jsou důležité pro vývoj děťátka. Nezapomínejte také na další látky, jako jsou vitamín D, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, jód, vápník, hořčík, železo a zinek.

Příklady, kde tyto cenné látky najdete, jsou v následující tabulce. Já jsem vegetariánka, masité zdroje tedy neuvádím, ale samozřejmě si stravu přizpůsobte svým preferencím.

Vitamín D zakysané mléčné produkty s nižším obsahem tuku, luštěniny (pokud děťátko nenadýmají)
Kyselina listová ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát, chřest, brambory, vejce, celozrnné potraviny
Jód mrkev, fazolky, rajčata, jablka, maliny, višně, citrony, černý rybíz
Vápník mléčné výrobky, mandle, listová zelenina, mák a jiná semena, ovesné vločky, ořechy
Hořčík pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, ořechy, brambory, celozrnné potraviny
Železo luštěniny, sušené meruňky, hrozinky, mandle, kešu, lískové ořechy
Zinek mléko, vaječné žloutky, celozrnné cereálie, fazole, ořechy, dýňová semena

Co při kojení raději nejíst?

Už víme, že musíme jíst kvalitně a pravidelně, to je pravidlo číslo jedna. Většina žen se ale spíš trápí otázkou, co při kojení nejíst. Nezřídka jsem zaznamenala dotazy na recepty pro kojící maminky, mnohé ženy jsou pomalu o suchých starých rohlících a vodě a bojí se na jídlo i jen podívat.

Jak to tedy je se stravou a jejím přecházením do mléka a kdy toto může způsobovat problémy?

Jak jsem uvedla výše, vše co maminka sní, nějakým způsobem přechází do krvez krve potom do mléka. Je to tedy dvakrát přefiltrované a upravené na míru miminku. Z toho vyplývá, že není nutné se nijak paušálně omezovat v jídle, ani když kojíte.

A to je moje hlavní zpráva, kterou bych chtěla, abyste si odnesla. Strava kojící maminky nemá žádná specifika, která by byla univerzálně platná a už vůbec není potřeba paušálně vylučovat některé potraviny.

Pojďme se společně podívat na největší strašáky kojících maminek.

Nebezpečné potraviny

Stejně jako v těhotenství platí, že byste si měla dát pozor na některé ryby kvůli obsahu těžkých kovů, ty se totiž přes mléko mohou dostat miminku. Jsou to zejména makrela, mečoun, tuňák, žralok.

Nedostatečně upravené maso, vejce nebo sýry z nepasterizovaného mléka můžou být také riskantní. Ne snad, že by se případná nákaza přenášela mlékem na miminko, ale spíš proto, že když budete těžce nemocná Vy, těžko zvládnete ještě kojení a péči o miminko, takže je to na Vašem zvážení.

Vyhněte se pak také průmyslově zpracovaným potravinám se spoustou umělých škodlivých látek (tzv. škodlivých éček), příliš sladkým nebo slaným pokrmům a uzeninám. Ty neprospívají ani Vám ani miminku.

Nadýmavé potraviny

Většina žen má ale zejména obavy, aby jejich děťátko nebolelo bříško proto, že snědly něco nevhodného. Zkusím Vám přiblížit svůj pohled na věc. Jak jsem uvedla, mateřské mléko je připravené na míru děťátka, ale samozřejmě odráží to, co maminka snědla. Většinou se doporučuje z tohoto důvodu vyloučit nadýmavé potraviny. Já jsem toho názoru, že v prvních dnech či týdnech je dobré vyloučit typicky problematické potraviny, tedy takové, které dělají neplechu i v zažívacím traktu většiny dospělých – namátkou je to například cibule, květák, kedlubny, brokolice, kapusta, pórek, ředkvičky ale také ovoce jako například třešně. Typickým příkladem jsou pak luštěniny.

Já jsem toho názoru, že pokud vím, že určitá potravina nadýmá, nebudu ji v prvních dnech života svého miminka konzumovat, protože je pravděpodobné, že miminko by mohlo mít problémy taky. Navíc, když já budu nafouklá jako balón, tak mi taky nebude úplně dobře. Když ale naopak vím, že po zelí jsem nafouklá, ale po květáku ne, tak bych si ho s klidem dala. Podobné je to s luštěninami. Dobrá zpráva pro velmi citlivé jedince – červená čočka nenadýmá – takže ani luštěnin se nemusíte v tomto období úplně vzdávat.

Postupně můžeme i tyto potraviny do jídelníčku zkusit zařaditpozorovat, co to s miminkem udělá. Dopředu Vám totiž nikdo neřekne, jak bude Vaše miminko reagovat. Doporučuji zkusit nejprve malé množství, než si dát hned porci cibulačky nebo obalovaného květáku.

Čerstvé pečivo je dalším takovým příkladem – pokud Vám problémy nedělá, nebude pravděpodobně ani Vašemu děťátku, ale vyzkoušejte. Kvůli živinám doporučuji spíše celozrnné pečivo.

Časté potenciální alergeny

Nemusíte se bát ani častých alergenů (např. rajčata, papriky, citrusy, tropické ovoce, kiwi, jahody, oříšky, kakao, med a další), pokud právě Vám nepůsobí obtíže. Naopak, pro miminko je nejbezpečnější, pokud se s nimi setká právě skrze mateřské mléko. I zavádění alergenů přímo do stravy děťátka je vhodnější v době, kdy je ještě kojené.

Někdy můžete vypozorovat, že miminku vadí jiná potravina, než některé z těchto běžně uváděných. Já jsem například u staršího synka vypozorovala, že mu vadí cukr (ten rafinovaný, nikoliv přirozeně obsažený). Díky němu jsem tak zažila několikaměsíční cukr-free období a bylo to moc fajn a doufám, že se k tomu zase někdy vrátím.

Opět platí to, co považuju za hlavní radu, kterou mohu maminkám předat

NASLOUCHEJTE SOBĚ A NASLOUCHEJTE MIMINKU

Nebojte se pozorovat, zkoušet, objevovat.

Kravské mléko

Specifickou složkou potravy je kravské mléko. Může se stát, že Vaše miminko bude mít alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM). Je to nemoc často citovaná, protože zoufalé maminky, jejichž miminko pláče bolestí bříška (nebo si to tak vysvětlují) se chytají každého stébla. Nutno ale dodat, že tato nemoc postihuje pouze 1-3% miminek.

V 90 % případů se projeví už v prvních 3 měsících života, jen vzácně vzniká po 1. roce života. Mezi klinické projevy patří především krev a hlen ve stolici, popř. mírné průjmy. Méně často se projevuje vyrážkou. Abychom mohli tuto nemoc diagnostikovat, je potřeba na 2-4 týdny ze stravy vyloučit veškeré mléčné výrobky a po vymizení příznaků postupně opět podávat. Pokud se ABKM potvrdí, u plně kojených dětí se doporučuje, aby matka vyloučila ze stravy mléčné výrobky. ABKM má dobrou prognózu – v 1. roce vymizí u 50 % dětí a v 6 letech u 90 %.

S mlékem souvisí i další porucha a tou je intolerance laktózy. Jedná se vlastně o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy). Není to tedy reakce imunologická jako v případě alergie na mléko, ale metabolická. V těle totiž chybí enzym s názvem laktáza, který je zodpovědný za štěpení mléčného cukru uvnitř střev. Pokud nedojde k jeho rozštěpení, nevstřebá se a zůstane ve střevech, kde následně kvasí a způsobuje nepříjemné obtíže. Projevuje se bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy, zvracením, tedy tím, s čím se dříve nebo později setká každé miminko, samotná laktózová intolerance je však u miminek velmi vzácná. Při laktózové intoleranci mají dobrý vliv probiotika nebo podávání přímo enzymu laktázy. Není tedy nutné ukončovat kojení. V každém případě však obojí, jak ABKM tak intoleranci laktózy, konzultujte s lékařem.

A co kořeněná, ostrá nebo hodně aromatická jídla?

Mnoho maminek se bojí si jídla okořenit, aby to miminko nedráždilo nebo mu nevadila chuť mléka. Typický je v tomto česnek, který opravdu může některým miminkům vadit. Zde si myslím, že je to otázkou zvyku. Ženě v Indii nebo jiných asijských zemích budete asi těžko vysvětlovat, že by neměla jíst kořeněná jídla, když to dělá celý svůj život a miminku to nevadí. Ukazuje se tedy, že je to do značné míry kulturní záležitost. Pokud jste tedy na pálivé jídlo zvyklá, není nutné se mu paušálně vyhýbat, ale opět sledujte, co na to právě Vaše miminko.

Pozor i na čokoládu

I když mnoho maminek spoléhá na čokoládu jako poslední záchranu, je fajn vědět, že je to stimulant jak pro Vás, tak i Vaše miminko, které může být kvůli tomu podrážděné. Ale opět, vyzkoušejte to. Pokud kvůli nedostatku čokolády budete podrážděná zase Vy, je to z bláta do louže.

Ale mám pro Vás jeden tajný tip. Vědci zjistili, že když žena čichá k hlavičce miminka, funguje to podobně, jako kdyby jedla čokoládu. A to je bezpečné a přínosné i pro miminko!

Co si tedy z dnešního přehledu odnést?

Strava kojící maminky není žádná velká věda, tedy v tom smyslu, že se příliš neliší od běžné zdravé stravy mimo období těhotenství a kojení.

Opatrně pouze s potravinami, která Vám osobně působí problémy, případně pokud se opakovaně přesvědčíte, že určité jídlo problémy miminku skutečně způsobuje.

Stačí vysadit a poté znovu vyzkoušet. Jiné je to s alergií na bílkovinu kravského mléka, tam je potřeba držet eliminační dietu několik týdnů, aby se efekt projevil.

Nutno zmínit, že mnoho miminek u nás trpí na bolesti bříška, ale domnívám se, že to má zcela jinou příčinu, než je strava maminky, ale o tom až příště.

Ženy by hlavně neměly zapomínat na to, aby v koloběhu mateřských povinností vůbec jedly, nejlépe zdravě, plnohodnotně, kvalitně a dostatečně.

Pokud máte ale občas chuť dát si něco vyloženě nezdravého, rozhodně Vás k tomu nenabádám, ale ráda bych, abyste věděla, že VŽDY je kojení lepší než krmení umělým mlékem. To je totiž umělé a nepříliš zdravé samo o sobě. Oproti tomu občasné zhřešení maminky je rozhodně menším zlem.

Jsou některé potraviny, které podporují tvorbu mléka?

Vliv potravin na tvorbu mléka není prokázaný. Nicméně o některých potravinách se tvrdí, že laktaci napomáhají. Mezi ně patří ovesné vločky, celozrnné potraviny, hnědá rýže, ječmen, slad nebo pivovarské kvasnice, mrkev, paradoxně česnek, cizrna nebo mandle.

Spolehlivější účinky mají mnohé bylinky. Ovšem nutno dodat, že k podpoře laktace je potřeba přistupovat komplexně a bylinkové doplňky jsou jen okrajovou záležitostí. Pokud Vás právě tato otázka trápí, mrkněte na můj online program 20+1 kroků jak podpořit laktaci již za 2 dny, soupis bylinek tam najdete také, ale i mnohé důležitější kroky.

A proto, že se mi zdá článek už dostatečně dlouhý, pitný režim a jakým nápojům se vyhnout v době kojení, si necháme na příště.

Tagy:
Již několik let se intenzívně věnuji kojení a laktačnímu poradenství, mou velkou vášní je poznávat zákonitosti, propojovat odborné znalosti a mateřskou intuici a díky tomu úspěšně pomáhám maminkám, aby mohly kojit své děti a cítily se přitom šťastně, spokojeně a vyrovnaně. Co Vám mohu nabídnout se podívejte zde . Jak jsem se k tomuto nádhernému poslání dostala, si přečtěte zde >> Kromě toho jsem také nadšená cestovatelka a profesí zooložka která vede Projekt Tarsius.

Získejte pravidelný přísun tipů a podpory ke kojení a péči o miminko

Zaregistrujte se a obdržíte je pravidelně přímo na Váš e-mail